Η ερωτική ζωή μετά τη μαστεκτομή

Η μεγαλύτερη ανησυχία των γυναικών είναι η ερωτική ζωή μετά τη μαστεκτομή.

Οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική ζωή των γυναικών είναι πολλοί.

Ένας από τους κυριότερους είναι οι αλλαγές που γίνονται στο σώμα της γυναίκας, καθώς μετά τη μαστεκτομή δεν υπάρχει καθόλου στήθος και αυτό τις κάνει να νιώθουν άβολα.

Ένας άλλος παράγοντας είναι οι ορμόνες που αλλάζουν από τις χημειοθεραπείες, οι οποίες συμβάλουν αρνητικά στη σεξουαλική επιθυμία τους.

Όταν μια γυναίκα είναι γύρω στα 20-30 και διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, τότε αυτό μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιλογή συντρόφου ή τη γέννηση παιδιών.

Η επίδραση της μαστεκτομής και της ακτινοβολίας στη σεξουαλική ζωή

Οι συνηθέστερες σεξουαλικές παρενέργειες προκύπτουν από το πόσο έχουν επηρεαστεί αρνητικά τα συναισθήματα μιας γυναίκας, λόγω της μαστεκτομής και συνεπώς της αλλαγής στο σώμα της.

Έχουμε συνδυάσει το στήθος μας ως ένα κομμάτι ομορφιάς και θηλυκότητας και όταν πάψει αυτό να υπάρχει βγαίνουν στην επιφάνεια ανασφάλειες όσον αφορά το κατά πόσο θα είμαστε ελκυστικές στο σύντροφό μας.

Το στήθος και οι θηλές αποτελούν κάποιες από τις πιο βασικές ερωτογενείς ζώνες που προκαλούν ερωτική ευχαρίστηση σε πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια των προκαταρκτικών.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να επηρεαστούν από τη θεραπεία που μπορεί να κάνει μια γυναίκα για τον καρκίνο του μαστού.

Μόλις γίνει μαστεκτομή δεν υπάρχει καθόλου στήθος. Υπάρχουν γυναίκες που μετά την εγχείρηση μπορούν να απολαύσουν κάποιο άγγιγμα σε αυτή την περιοχή και άλλες που δεν θέλουν να τις αγγίζει καθόλου σε αυτό το σημείο ο σύντροφός τους γιατί νιώθουν άβολα και άσχημα.

Δεν είναι απόλυτο ότι η μαστεκτομή ή η ακτινοβολία, ελαττώνει τη διάθεση για σεξουαλική διέγερση.

Μελέτη που έγινε, έδειξε ότι ένα χρόνο μετά τη μαστεκτομή, πολλές γυναίκες που βρίσκονταν σε πρώιμο στάδιο του καρκίνου του μαστού, είχαν καλή συναισθηματική και σεξουαλική προσαρμογή και ότι η ποιότητα της ζωής τους είναι σχεδόν ίδια με εκείνη μια γυναίκας που δεν έχει καρκίνο.

Επίσης ένας αριθμός γυναικών που έχουν πόνους στο στήθος και τους ώμους μετά τη μαστεκτομή, υποστηρίζουν ότι με το να χρησιμοποιούν μαξιλάρια κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης στα σημεία αυτά, μπορεί να τις ανακουφίσει, καθώς τα μαξιλάρια κρατάνε τα σημεία αυτά πιο σταθερά.

Όταν μια γυναίκα υποβάλλεται σε μια επέμβαση διατήρησης μαστού και μετά υποβληθεί σε ακτίνες, τότε το στήθος μπορεί να έχει ουλές και να έχει διαφορετικό μέγεθος και σχήμα, ενώ το δέρμα μπορεί να είναι πρησμένο και ερεθισμένο.

Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να προσθέσουμε ότι η αίσθηση των θηλών και το στήθους όπως ήταν πριν τη μαστεκτομή υπάρχει περίπτωση να επανέλθει.

Επανόρθωση του στήθους και σεξουαλική επίδραση.

Η επανόρθωση του μαστού μπορεί να επαναφέρει το σχήμα του στήθους, όμως δεν είναι δυνατόν να ανακτηθεί απόλυτα η αίσθηση που υπήρχε πριν.

Το νεύρο που μεταδίδει την αίσθηση της αφής στη θηλή κατά τη διάρκεια του χειρουργείου αποσυνδέεται. Αντίθετα σε ένα επανορθωμένο στήθος, η αίσθηση της ευχαρίστησης σε ένα άγγιγμα της θηλής, χάνεται διότι η αναδόμηση της θηλής παρέχει μικρότερη αίσθηση.

Το δέρμα του επανορθωμένου στήθους θα αποκτήσει εκ νέου ένα μέρος της ευαισθησίας στην αφή, αλλά δε θα δίνει την ίδια ευχαρίστηση όπως μετά τη μαστεκτομή.

Εντούτοις η επανόρθωση του μαστού σε πολλές περιπτώσεις κάνει τις γυναίκες να νιώθουν όμορφα με το σώμα τους, καθώς νιώθουν πιο ελκυστικές.

Η επίπτωση στην ψυχολογία του άντρα.

Σε πολλές περιπτώσεις οι σύντροφοι των γυναικών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, δεν ξέρουν πώς να εκφράσουν την αγάπη και τα συναισθήματα τους έπειτα από τη θεραπεία και κυρίως μετά το χειρουργείο.

Η σχέση μεταξύ του ζευγαριού μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερη και δυνατή με το να παίρνει μέρος στις αποφάσεις που λαμβάνει η γυναίκα και ο σύντροφος, όσον αφορά τη θεραπεία ή ακόμα και τη συνοδεία στο χειρουργείο.

Παρόλα αυτά σε πολλές περιπτώσεις η βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή  μπορεί να είναι ιδιαίτερα πολύτιμη, καθώς μπορεί να βοηθήσει τη γυναίκα που έχει κάνει μαστεκτομή να ξεπεράσει τη σκέψη ότι δεν είναι πλέον ποθητή και να της δώσει να καταλάβει ότι η ύπαρξη της σεξουαλικότητας έπειτα από τη μαστεκτομή είναι δεδομένη.

Καλό θα ήταν ο σύντροφος της γυναίκας να παίρνει μέρος κατά τη διάρκεια της συμβουλευτικής διαδικασίας, δείχνοντας της έμπρακτα την αγάπη του. Με αυτό τον τρόπο της παρέχει μεγάλη επιβεβαίωση τόσο στο σωματικό όσο και στο ψυχικό κομμάτι.

Πολλές γυναίκες δεν επιθυμούν να κάνουν σεξ μετά τη μαστεκτομή, εξαιτίας του φόβου της απόρριψης από το σύντροφό τους.

Σε αυτή τη περίπτωση οι άντρες κάνουν πίσω όχι επειδή δεν ποθούν τη σύντροφό τους, αλλά επειδή νιώθουν ανασφάλεια για το αν η γυναίκα είναι έτοιμη σωματικά και ψυχικά.

Μετά τη μαστεκτομή η επικοινωνία και η στήριξη παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Για αυτό το λόγο πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο σύντροφος της γυναίκας θα πρέπει από την αρχή να συμμετέχει ενεργά, από το να τη βοηθήσει να αλλάξει ρούχα μέχρι στο να της πει πόσο πολύ του αρέσει και τον ελκύει όπως πρίν.

This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση