Κατανάλωση καφέ και καρκίνος του μαστού

Επιστημονική έρευνα, έδειξε πως η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη των όγκων στις γυναίκες που έχουν λάβει θεραπεία με το φάρμακο Tamoxifen.

Το φάρμακο αυτό, χορηγείται σε γυναίκες που δεν έχουν περάσει στην εμμηνόπαυση, ως βασική ορμονική θεραπεία, και συνήθως λαμβάνεται για πέντε χρόνια και πάνω για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Στα πλαίσια, λοιπόν, της έρευνας, Σουηδοί και Βρετανοί ερευνητές μελέτησαν 1.090 ασθενείς με καρκίνο του μαστού και διαπίστωσαν πως περισσότερες από 500 γυναίκες που είχαν λάβει θεραπεία με tamoxifen και έπιναν τουλάχιστον δύο καφέδες την ημέρα, είχε μειωθεί ο κίνδυνος επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού σε σχέση με τις υπόλοιπες που έπιναν λιγότερο ή ακόμη και καθόλου καφέ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν πως όσες γυναίκες έπιναν τουλάχιστον δύο καφέδες την ημέρα είχαν μικρότερους όγκους και χαμηλότερο ποσοστό ορμονο-εξαρτώμενων όγκων. Πως γίνεται, όμως, αυτό;

Οι ερευνητές μελέτησαν δύο ουσίες που περιέχονται στον καφέ, δηλαδή την καφεΐνη και το καφεϊκό οξύ. Η καφεΐνη, λοιπόν, διαιρεί τα κύτταρα σε χαμηλότερη συχνότητα και «εξοντώνει» πιο συχνά τα καρκινικά κύτταρα και ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με το tamoxifen.

«Αυτό μας δείχνει, ότι οι ουσίες αυτές έχουν μια επίδραση στα καρκινικά κύτταρα και απενεργοποιούν τις οδούς που απαιτούνται για την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων», δήλωσαν οι ερευνητές.

This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση