Επιτέλους, ένα ευχάριστο νέο. Σε αυτά τα είδη καρκίνων αυξήθηκε χρόνος επιβίωσης. Διεθνής μελέτη.

Mία από τις μεγαλύτερες, έως σήμερα, διεθνής επιστημονικές μελέτες για τον καρκίνο διαπιστώνει ότι η επιβίωση των καρκινοπαθών εμφανίζει γενικά βελτίωση σε όλο τον κόσμο, ακόμη και για μερικούς από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους, όπως του ήπατος και των πνευμόνων.
H έρευνα, με επικεφαλής τη δρα Κλαούντια Αλεμάνι της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, ανέλυσε στοιχεία για τον καρκίνο από 71 χώρες (περίπου δύο τρία του παγκόσμιου πληθυσμού) για την περίοδο 2000-2014, αναλύοντας την πενταετή επιβίωση των ασθενών μετά τη διάγνωση.
Τα στοιχεία αφορούσαν συνολικά πάνω από 37,5 εκατομμύρια ενήλικες και παιδιά που είχαν διαγνωσθεί με κάποιο από τα 18 συχνότερα είδη καρκίνου, τα οποία αποτελούν περίπου τα τρία τέταρτα όλων των διαγνωσμένων καρκίνων παγκοσμίως.
Μεταξύ άλλων, η μελέτη δείχνει ότι η πενταετής επιβίωση των παιδιών από καρκίνο του εγκεφάλου έχει βελτιωθεί σε πολλές χώρες, αλλά ενώ στις σκανδιναβικές χώρες (Σουηδία, Δανία) αυτό αφορά στο 80% των παιδιών, στη Νότια Αμερική (Μεξικό, Βραζιλία) το ποσοστό δεν ξεπερνά το 40%.
Για τους περισσότερους καρκίνους, κατά τα τελευταία 15 έτη, η επιβίωση είναι μεγαλύτερη σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία. Για παράδειγμα, αν ο καρκίνος του μαστού διαγνωσθεί στις ΗΠΑ, η πενταετής επιβίωση φθάνει το 90% των ασθενών και στην Ευρώπη είναι τουλάχιστον 85%, έναντι 66% στην Ινδία.
Σε λίγους όμως καρκίνους η πρόοδος είναι ακόμη ελάχιστη, όπως του παγκρέατος, στον οποίο η πενταετής επιβίωση δεν ξεπερνά το 15% των ασθενών ακόμη και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες.

Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, στις ΗΠΑ, ενώ πριν από 10 χρόνια ο αριθμός των καρκινοπαθών που επιβιώνουν ήταν μόνο τρία εκατομμύρια, σήμερα έχει φτάσει στα 13,7 εκατομμύρια –δηλαδή είναι περισσότεροι από τον πληθυσμό του Λος Άντζελες, ενώ οι περισσότερες υποτροπές σημειώνονται 5 χρόνια μετά τη θεραπεία, αλλά ο κίνδυνος μπορεί να υπάρχει και ύστερα από 20 ή περισσότερα χρόνια.Αλλά και στην Αγγλία παρατηρείται αύξηση του αριθμού των επιβιούντων καρκινοπαθών κατά 3,2% ετησίως και σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός τους από 1,77 εκατομμύρια που ήταν το 2010, το 2030 θα ξεπεράσει στα 3,33 εκατομμύρια.
Οι μακροχρόνια επιβιούντες, αυτοί δηλαδή που έχουν υπερβεί την πενταετία ή δεκαετία, επίσης αυξάνονται συνεχώς. Το 60% των επιζώντων είναι άνω των 65 ετών, το 66% των ενηλίκων καρκινοπαθών ζουν και ύστερα από πέντε χρόνια και η δεκαετής επιβίωση των παιδιών με καρκίνο είναι 75%.
Στις περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, οι επικουρικές θεραπείες μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου κατά 25-40%. Η διατήρηση χαμηλού σωματικού βάρους μειώνει τον κίνδυνο κατά περίπου 40%, ενώ η μέτρια άσκηση μειώνει τον κίνδυνο κατά περίπου 40-50%».

Πηγή: enoidaotioydenoida.blogspot.gr

Αφήστε μια απάντηση