Βιταμίνη D και καρκίνος του μαστού

Βιταμίνη D και καρκίνος του μαστού

0 2537

Ο καρκίνος του μαστού κτυπά στις ΗΠΑ περισσότερες από 250.000  γυναίκες το χρόνο, ενώ στερεί την ζωή από 40.000. Ενώ όμως η ηλικία, ο τρόπος ζωής, η δίαιτα και η φυσική δραστηριότητα παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου, έχει υπολογιστεί ότι το 15% των γυναικών πέφτουν θύματα της γενετικής προδιάθεσης. Εκτεταμένες έρευνες έχουν ξεκάθαρα αποδείξει ότι διάφορα φυσικά συστατικά, στα οποία περιλαμβάνεται και η βιταμίνη D έχουν την δυνατότητα να παίξουν ένα αποτελεσματικό ρόλο στην πρόληψη, αλλά και να συμβάλουν στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Ερευνητές από το Saint Louis University ανακάλυψαν μια μοριακή διαδικασία, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη του τριπλά αρνητικού τύπου καρκίνου του μαστού, ο οποίος αποτελεί ένα είδος θανατηφόρου και ανθεκτικού στην θεραπεία καρκίνου και ο οποίος έχει την τάση να προσβάλλει γυναίκες νεαρότερης  ηλικίας. Στα συμπεράσματα της έρευνας τους, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο The Journal of Cell Biology, οι επιστήμονες προτείνουν την βιταμίνη D, καθώς και μερικούς αναστολείς της προτεάσης ως πιθανές νέες θεραπείες. Επιπρόσθετα, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε μια ομάδα από τρεις βιοδείκτες που μπορούν να βοηθήσουν στην εντόπιση ασθενών, οι οποίοι θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την συγκεκριμένη θεραπεία.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι οι γυναίκες οι οποίες γεννιούνται με την γενετική μετάλλαξη  BRCA1, αντιμετωπίζουν ένα αυξημένο κίνδυνο να ασθενήσουν από καρκίνο του στήθους και των ωοθηκών κατά την διάρκεια της ζωής τους, ενώ οι όγκοι που προκύπτουν ανήκουν συχνά στην κατηγορία των τριπλά αρνητικών.  Η γενετική προδιάθεση έχει προσδιοριστεί ως η πρωτεύουσα διαδικασία, η οποία επιτρέπει στα κύτταρα των όγκων να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα . Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε τον τρόπο με τον οποίο η βιταμίνη D μπλοκάρει αυτή την διαδικασία, προσφέροντας έτσι μια  ασφαλή και αποτελεσματική στρατηγική για την καταπολέμηση των όγκων αυτού του τύπου.

Η βιταμίνη D αλλάζοντας την γονιδιακή προδιάθεση, προλαμβάνει της θανατηφόρες μεταλλάξεις και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να αναγνωρίσουν συγκεκριμένα γονίδια, τα οποία είτε υποβοηθούν είτε καταστέλλουν την παραγωγή των πρωτεϊνών, οι οποίες τελικά προστατεύουν ή προωθούν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Κάθε κύτταρο περιέχει μια εκτεταμένη συγκέντρωση μηχανισμών, οι οποίοι είναι σχεδιασμένοι την προστασία της ακεραιότητας του DNA και την παρεμπόδιση της μεταφοράς δυνητικά καταστροφικών μεταλλάξεων στην επόμενη γενιά θυγατρικών κυττάρων. Το BRCA1 είναι ένα πολύ γνωστό γονίδιο, το οποίο δρα ως καταστολέας όγκων, καθώς βοηθά στην αποκατάσταση των  διακοπών της διπλής έλικας του DNA, βοηθώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην παρεμπόδιση της αρχικής φάσης των γραμμών του καρκίνου του μαστού. Η έλλειψη της δυνατότητας αποκατάστασης του γονιδίου BRCA1 αυξάνει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε  ένα σημαντικό παράγοντα αποκατάστασης του DNA, γνωστό ως 53BP1 που συνδέεται με την παρακμή του γονιδίου BRCA1. Περαιτέρω, προσδιόρισαν πως η θεραπεία με βιταμίνη D των καρκινικών κυττάρων που παρουσιάζουν έλλειψη του BRCA1 αποκαθιστά τα υψηλά επίπεδα του 53BP1, το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα την αυξημένη γονιδιακή αστάθεια και την μειωμένη διασπορά. Η ομάδα προσδιόρισε ότι η θεραπεία με ένα συνδυασμό βιταμίνης D και αναστολέων PARP, μπορεί να αποτελέσει μια καινοφανή θεραπευτική στρατηγική για περιπτώσεις καρκίνου του μαστού με κακή πρόγνωση.

Η εκτεταμένη έρευνα όλης της περασμένης δεκαετίας έχει δείξει καθαρά ότι αν το επίπεδο της βιταμίνης D είναι μικρότερο του κανονικού τότε αυξάνεται ο κίνδυνος για πολλές μορφές καρκίνου, καθώς η προ-ορμόνη ξεκλειδώνει το αναγκαίο σχέδιο για την ακριβή κυτταρική αναπαραγωγή και την εξαφάνιση των μεταλλάξεων. Η σημαντική αυτή έρευνα είναι μεταξύ των πρώτων στο είδος της που προσδιόρισαν την βιταμίνη D ως το κλειδί για την πρόληψη και ακόμα και την θεραπεία στις πιο ανθεκτικές περιπτώσεις των γραμμών του τριπλά αρνητικού  καρκίνου. Η πλειοψηφία των γυναικών πρέπει να διασφαλίσει ότι διατηρεί υψηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα, μεταξύ 50 και 70 ng/mL ( υψηλότερα ποσοστά είναι αναγκαία για όσες πολεμούν την ασθένεια) ως προφύλαξη για αυτή την θανατηφόρο μορφή καρκίνου.

Πηγή: www.trophos.org

Κανένα σχόλιο

Απαντήστε

Απαντήστε στην ερώτηση * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.