Frontpage

0 1832

Η σελίδα «Στηρίζω τις γυναίκες με Καρκίνο του Μαστού» δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2013. Από τότε μέχρι σήμερα προβάλουμε ανελλιπώς επιστημονικές μελέτες και απόψεις ειδικών επιστημόνων, οι οποίες έχουν δημοσιευθεί στα ελληνικά και διεθνή έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα και αφορούν θέματα σχετικά με τον Καρκίνο του Μαστού, αλλά και πρωτοβουλίες που αφορούν την πρόληψη, την έρευνα και την αντιμετώπιση.

Η μηνιαία επισκεψιμότητα του ιστοτόπου μας έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις αρχικές μας προσδοκίες και μετράται πλέον σε αρκετές χιλιάδες «clicks». Η πλειονότητα του αναγνωστικού κοινού μας αποτελείται από γυναίκες που ζητούν λύσεις και ιατρικές αναλύσεις είτε πρόκειται για τις ίδιες, είτε για συγγενικό τους πρόσωπο. Πολλά επίσης είναι τα μηνύματα συμπαράστασης και επαίνων που έχουμε λάβει για το έργο που προσφέρουμε συγκεντρώνοντας και οργανώνοντας ένα τόσο θεματικά ευαίσθητο ζήτημα.

Σε αυτή την διαδρομή, είχαμε και έχουμε την τύχη να απολαμβάνουμε την στήριξη, μιας μεγάλης εταιρίας του χώρου των Λογιστικών – Φοροτεχνικών και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών.  Σήμερα, όλοι εμείς που βρισκόμαστε πίσω από τη σελίδα «Στηρίζω τις γυναίκες με Καρκίνο του Μαστού», νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε την Artion A.E. και τον Διευθύνοντα Σύμβουλό της, κύριο Γιώργο Δαλιάνη, γιατί ακόμα και σε αυτές τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες η σελίδα μας συνεχίζει να υπάρχει μέσα από τη χορηγία της Artion A.E..

Χάρη σε εσάς, το 2015 ήταν μια ακόμη δημιουργική χρονιά για εμάς, και με τη στήριξή σας το 2016 θα είναι ακόμη παραγωγικότερο!

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και πάλι την Artion A.E. και τον κύριο Δαλιάνη για τη στήριξή τους όλα αυτά τα χρόνια. Η βοήθεια της Artion A.E., μας είναι απαραίτητη για την απρόσκοπτη λειτουργία της σελίδας και των άλλων εκδηλώσεων και για το 2016.

Σας ευχαριστούμε!!!

0 2005

Ο συνδυασμός δύο φαρμάκων που χορηγήθηκαν σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού, συρρίκνωσε δραστικά τους όγκους τους ή τους εξαφάνισε σε διάστημα μόνο 11 ημερών.

Οι Βρετανοί γιατροί, που έκαναν την κλινική δοκιμή σε νοσοκομεία του Μάντσεστερ, έκαναν λόγο για «αποτελέσματα-έκπληξη» και εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι στο μέλλον μερικές γυναίκες καρκινοπαθείς μπορεί να μην χρειάζονται καν την παραδοσιακή χημειοθεραπεία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζούντιθ Μπλις του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε ευρωπαϊκό συνέδριο για τον καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με το BBC, δοκίμασαν το νέο φαρμακευτικό σχήμα σε 257 ασθενείς.

Τα φάρμακα δεν αφορούν όλους τους τύπους των όγκων, αλλά μόνο το 10% περίπου. Τα δύο φάρμακα είχαν εντυπωσιακή δράση στο σύντομο «παράθυρο» ανάμεσα στη διάγνωση του καρκίνου και στην χειρουργική αφαίρεσή του. Όταν έφθασε η στιγμή της επέμβασης, σε μερικές ασθενείς δεν υπήρχε πλέον το παραμικρό ίχνος καρκίνου.

Τα φάρμακα είναι οι ουσίες lapatinib και trastuzumab (Herceptin), που και οι δύο στοχεύουν στην πρωτεΐνη HER2, η οποία ευνοεί την ανάπτυξη των όγκων σε μερικές γυναίκες. Η δοκιμή έγινε σε γυναίκες που είχαν όγκους ενός έως τριών εκατοστών. Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, ο καρκίνος είχε εξαφανιστεί τελείως στο 11% των περιπτώσεων και είχε συρρικνωθεί κάτω από τα πέντε χιλιοστά στο 17% των γυναικών.

«Μείναμε έκπληκτοι από τα ευρήματά μας, καθώς επρόκειτο για μια τόσο σύντομης διάρκειας κλινική δοκιμή. Ήταν φανερό ότι μερικές ασθενείς ανταποκρίθηκαν πλήρως στη θεραπεία. Είναι τελείως εντυπωσιακό ότι αυτό έγινε τόσο γρήγορα», είπε η Μπλις.

«Να εξαφανιστούν συμπαγείς όγκοι σε 11 μέρες, είναι κάτι ανήκουστο. Πρόκειται για πρωτοφανή αποτελέσματα», δήλωσε ο καθηγητής ογκολογικής χειρουργικής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ Νάϊτζελ Μπούντρεντ.

Θα ακολουθήσουν πάντως μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, για να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος υποτροπής.

Η τρέχουσα θεραπεία για τους καρκίνους που είναι θετικοί στην πρωτεϊνη HER2, είναι η χειρουργική αφαίρεση, ακολουθούμενη από την χημειοθεραπεία και τη χορήγηση του φαρμάκου Herceptin.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι ο καρκίνος του μαστού μπορεί να θεωρηθεί πως αποτελείται από τουλάχιστον δέκα διαφορετικές ασθένειες, η κάθε μία με ξεχωριστή αιτία, προσδόκιμο ζωής και συνιστώμενη θεραπεία. Στόχος της ολοένα πιο εξατομικευμένης ιατρικής είναι η χορήγηση φαρμάκων που να είναι κατάλληλα για τους συγκεκριμένους όγκους κάθε ασθενούς.

Πηγή: www.madata.gr

0 1789

Μια νέα έρευνα έρχεται να φέρει επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Όπως αποδεικνύει, η χρήση Herceptin σε συνδυασμό με ένα ακόμη φάρμακο πριν από την επέμβαση, συρρικνώνει ενώ μπορεί και να καταστρέψει τελείως τους όγκους σε επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Τα αποτελέσματα του βρετανικού Ερευνητικού Κέντρου για τον καρκίνο, παρουσιάστηκαν στο 10ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Καρκίνο του Μαστού στο Άμστερνταμ, θα μπορούσαν, αν εφαρμοστούν επιτυχώς, να οδηγήσουν σε λιγότερες γυναίκες που χρειάζονται χημειοθεραπεία.

Περίπου το 25% των 66 γυναικών με καρκίνο του μαστού που έκαναν θεραπεία επί 11 ημέρες με trastuzumab (η γενική ονομασία για το Herceptin) και λαπατινίμπη, είδαν τους όγκους τους, να συρρικνώνονται σημαντικά ή ακόμη και να εξαφανίζονται.

ο καθηγητής Νάιτζελ Μπουντρέντ, από το Πανεπιστήμιο του Μάνστεστερ και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Νότιου Μάντσεστερ, που παρουσίασε τα σχετικά αποτελέσματα, δήλωσε: «Πρόκειται για μια πρωτοποριακή ανακάλυψη, διότι μας επιτρέπει να προσδιορίσουμε μια ομάδα ασθενών, που μέσα σε 11 ημέρες, είδαν τους όγκους τους να εξαφανίζονται μόνο με τη θεραπεία με αντι-HER2 και που ενδεχομένως μπορεί να μην χρειαστούν μεταγενέστερη χημειοθεραπεία. Αυτό προσφέρει την ευκαιρία να προσαρμόζουμε την θεραπεία στα μέτρα κάθε γυναίκας».

Ο Σάμια αλ Κάντι, διευθύνων σύμβουλος στο Breast Cancer Care, δήλωσε: «Τα εκπληκτικά ευρήματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι ο συνδυασμός αυτών των δύο φαρμάκων έχει την δυνατότητα να συρρικνώνει τον καρκίνο του μαστού σε μόλις 11 ημέρες. Για ορισμένους ασθενείς με καρκίνο του μαστού, το αποτέλεσμα αυτού του συνδυασμού φαρμάκων θα είναι εκπληκτικές και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αποφύγουν την χημειοθεραπεία και τις εξαντλητικές παρενέργειές της. Για κάποιες άλλες, οι όγκοι τους μπορεί να μην συρρικνωθούν, αλλά οι γιατροί θα το γνωρίζουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αποφασίσουν γρήγορα για την περαιτέρω θεραπεία. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια πρώιμη μελέτη, έχει τη δυναμική να αλλάξει τα δεδομένα».

Η δίκη, με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Νότιου Μάντσεστερ και του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο, μελέτησαν 257 γυναίκες με καρκίνο του μαστού στο σύντομο χρονικό διάστημα από την αρχική διάγνωση μέχρι την χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των όγκων τους.

Αρχικά οι γυναίκες έλαβαν τυχαία είτε τραστουζουμάμπη είτε λαπατινίμπη ή καμία θεραπεία. Στα μέσα της έρευνας, και λαμβάνοντας στοιχεία από άλλες μελέτες για την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού, ο σχεδιασμός άλλαξε ώστε στις γυναίκες που λάμβαναν λαπατινίμπη, συνταγογραφήθηκε και η τραστουζουμάμπη.

Από τις γυναίκες που έλαβαν και τα δύο φάρμακα, το 17% είχε μια μικρή μείωση του όγκου, που ορίζεται ως ο όγκος με μέγεθος μικρότερο από 5 χιλιοστά σε μέγεθος ενώ το 11% δεν είχε καμία βιολογική ένδειξη όγκο στο μαστό. Από τις γυναίκες που έλαβαν θεραπεία με τραστουζουμάμπη μόνο το 3% είχε υπολειπόμενη νόσο ή πλήρη ανταπόκριση.

Πηγή: www.madata.gr

0 2670

Οι γυναίκες που έχουν προσβληθεί από καρκίνο του μαστού, μπορούν να προλάβουν την επανεμφάνισή του ακολουθώντας μια συγκεκριμένη διατροφή.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, μελέτησαν στοιχεία από 3.000 γυναίκες με καρκίνο του μαστού που είχαν πάρει μέρος σε μελέτη με στόχο την διερεύνηση της διατροφής με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υψηλή σε φρούτα και λαχανικά στην πρόληψη της επανεμφάνισης του καρκίνου.

Οι γυναίκες ήταν κατά μέσο όρο 53 ετών και οι μισές είχαν πάρει εντολή να διπλασιάσουν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, σε 10 ημερήσιες μερίδες, να τρώνε περισσότερες φυτικές ίνες και λιγότερα λιπαρά.

Περίπου το 30% των αρχικών 3.000 γυναικών που είχαν επιβιώσει από τον καρκίνο του μαστού, δήλωσε ότι δεν είχε εξάψεις, μια συχνή παρενέργεια της αντικαρκινικής θεραπείας του μαστού.

bigstock-Slim-healthy-Woman-losing-weig-79384558

 

Οι επιστήμονες μελέτησαν και στοιχεία για τις γυναίκες αυτές και διαπίστωσαν ότι μόνο το 16% αυτών που είχε διπλασιάσει την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είχε επανεμφάνιση όγκου μετά από επτά χρόνια, συγκριτικά με το 23% των γυναικών που είχαν πάρει μερικές μόνο διατροφικές οδηγίες.

Οι γυναίκες που βρίσκονταν στην εμμηνόπαυση μείωσαν τον κίνδυνο κατά 47% όταν αύξησαν την κατανάλωση σαλατικών, φρούτων και φυτικών τροφών.

Καθώς τα οιστρογόνα είναι η κινητήριος δύναμη της συχνότερης μορφής καρκίνου του μαστού, αυτό σημαίνει ότι οι επιπλέον μερίδες φρούτων και λαχανικών, πέραν των πέντε μερίδων την ημέρα που ορίζουν οι κατευθυντήριες οδηγίες, μπορεί να μειώνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων στις γυναίκες που έχουν επιβιώσει του καρκίνου.

Μάλιστα ένα διατροφικό πλάνο πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες, έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει τα κυκλοφορούντα επίπεδα οιστρογόνων, μπορεί να είναι σημαντικό μόνο για τις γυναίκες με επίπεδα κυκλοφορούντων οιστρογόνων πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο.

Σύμφωνα με την Έλλεν Γκοντ και τους συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, τα αποτελέσματα ισχύουν μόνον για τις γυναίκες που δεν έχουν εξάψεις μετά την ογκολογική θεραπεία, γεγονός που δείχνει ότι τα φρούτα και λαχανικά ενδεχομένως να δρουν επί των οιστρογόνων.

Πηγή: www.onmed.gr