Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα…

Καθημερινά ακούμε πολλά για το τι μπορεί να προκαλέσει Καρκίνο του Μαστού. Είναι όλα αλήθεια; Διαβάστε παρακάτω τι ισχύει και τι όχι για τον καρκίνο του μαστού.

1. O καρκίνος του μαστού παρουσιάζεται μόνο σε γυναίκες μεγάλης ηλικίας. 
Η αλήθεια είναι ότι, όσο μεγαλώνει η γυναίκα, τόσο αυξάνεται ο σχετικός κίνδυνος και φτάνει να απειλεί τη μία στις εννιά γυναίκες και κατ’ άλλους, τη μία στις δώδεκα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε κρούσματα καρκίνου του μαστού σε γυναίκες νεότερης ηλικίας.

2. Oι γυναίκες με μεγάλο στήθος κινδυνεύουν περισσότερο; 
Στις γυναίκες με μεγάλο στήθος είναι πιο δύσκολη η ψηλάφηση των μαστών, τόσο κατά την αυτοεξέταση του στήθους από την ίδια τη γυναίκα όσο και από τον ειδικό. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες με μεγάλο μαστό κινδυνεύουν περισσότερο από τον καρκίνο του μαστού.

3. Η στεναχώρια οδηγεί στον καρκίνο του Μαστού;
 Ο καρκίνος του Μαστού είναι μια πολυπαραγοντικη νόσος. Πρέπει να τονιστεί ότι χρειάζεται να δράσουν πολλοί παράγοντες έτσι ώστε μια γυναίκα να νοσήσει. Ο ρόλος παραγόντων του κοινωνικού περιβάλλοντος της γυναίκας στην πρόκληση καρκίνου του μαστού έχει μελετηθεί με διάφορες αναδρομικού τύπου επιδημιολογικές έρευνες. Μια τελευταία έρευνα με πολύ καλή μεθοδολογία (C C Chen 1995) έδειξε ότι σοβαρά γεγονότα ζωής κατά την διάρκεια των προηγουμένων 5 ετών πριν την διάγνωση, αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού από 3 έως 11 φορές. Τέτοια σοβαρά γεγονότα ζωής είναι μεταξύ άλλων ο θάνατος αγαπημένου προσώπου και η σοβαρή αρρώστια στο οικογενειακό περιβάλλον.

4. Οι σφιχτοί στηθόδεσμοι είναι αιτιολογικός παράγοντας του καρκίνου του Μαστού; 
Όχι. Ένα σφιχτό σουτιέν δεν είναι δυνατόν να προκαλέσει κακοήθεια. Aπλώς, μπορεί να ερεθίσει το δέρμα ή να ευνοήσει την εμφάνιση μυκήτων, λόγω της ζέστης και της υγρασίας που αναπτύσσονται τοπικά.


5. H αποβολή αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου του μαστού; 
Αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών δείχνουν ότι οι γυναίκες που έχουν στο ιστορικό τους αποβολές ή εκτρώσεις δεν κινδυνεύουν περισσότερο από τον καρκίνο του μαστού.

6. Tα ενθέματα σιλικόνης ενοχοποιούνται για κακοήθεια; 
Στο παρελθόν διεξήχθησαν μακροχρόνιες έρευνες και αποδείχθηκε ότι οι γυναίκες με ενθέματα σιλικόνης δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου στο μαστό σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό.

7. O πόνος στο στήθος είναι ένδειξη κακοήθειας; 
Ένα από τα κυριότερα συμπτώματα που οδηγεί μια γυναίκα με αγωνία στο γιατρό είναι ο πόνος στο στήθος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πόνος στο στήθος δεν είναι ενδεικτικός της ύπαρξης καρκίνου. Aν και υπάρχουν περιπτώσεις κακοήθειας που προκαλούν πόνο, συνήθως ο καρκίνος του μαστού είναι ανώδυνος.

8. Kάθε ανωμαλία που παρουσιάζεται στο στήθος είναι κακοήθεια; 
Eννιά στους δέκα ψηλαφούμενους όζους στο στήθος και στην περιοχή της μασχάλης είναι ακίνδυνοι και δεν σχετίζονται με τον καρκίνο στο μαστό. Απαιτείται η επίσκεψη στον ειδικό, προκειμένου να γίνει η σωστή διάγνωση, ώστε να καθησυχάσει η γυναίκα.

9. Oι μαστογραφίες μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο; 
Ίσα ίσα, οι μαστογραφίες έχουν συμβάλει στη μείωση των θανάτων από καρκίνο του μαστού σε ποσοστό που φτάνει το 40%. H μαστογραφία επιτρέπει, σε ποσοστό της τάξεως του 85%, την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου στο μαστό. H αξιοπιστία της εξέτασης υπερβαίνει το 90%.

10. Πόσο σημαντική είναι η αυτοεξέταση του στήθους; 
Oι ειδικοί επισημαίνουν ότι, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι γυναίκες ανακαλύπτουν μόνες τους την ύπαρξη καρκίνου στο μαστό. Γι’ αυτό και κάθε γυναίκα πρέπει να εξοικειωθεί με την ανατομία του στήθους της. Mε αυτό το σκεπτικό, συνιστάται η αυτοεξέταση του στήθους μία φορά το μήνα. Καμία γυναίκα δεν πρέπει να εφησυχάζει κάνοντας αυτοεξέταση των μαστών της, επειδή η μέθοδος αυτή από μόνη της δεν εγγυάται την έγκαιρη διάγνωση τυχόν κακοήθειας. Σε κάθε περίπτωση, η αυτοεξέταση πρέπει να συνδυάζεται με την κλινική εξέταση από το γιατρό και με τη μαστογραφία.

11. Κάθε γυναίκα με καρκίνο του μαστού θα κάνει χημειοθεραπεία;
 Οι θεραπείες που πρέπει να ακολουθήσει κάθε γυναίκα με καρκίνο του μαστού αποφασίζονται από τον ειδικό Μαστολογο και την ομάδα του. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες δεν γίνετε χημειοθεραπεία.

12. Εξέταση των γονιδίων για τον καρκίνο του μαστού; 
Η εξέταση αυτή, αφορά μόνο τον κληρονομούμενο καρκίνο του μαστού, που ενοχοποιείται για τη μία στις δέκα περιπτώσεις καρκίνου του μαστού. Άρα, η εξέταση για τα μεταλλαγμένα γονίδια BRCA1 και BRCA2 αφορά λίγες γυναίκες με εξαιρετικά βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό. Eκτός αυτού, τυχόν θετικό αποτέλεσμα δεν σημαίνει ότι η γυναίκα θα νοσήσει με βεβαιότητα.

13. Η γυναίκα με καρκίνο του μαστού θα χάσει το στήθος της; 
Tο είδος της χειρουργικής επέμβασης εξαρτάται από τη θέση και το μέγεθος του όγκου. Όταν διαγνωστεί μια προκαρκινική κατάσταση, μπορεί να θεραπευτεί με μία μικρή εκτομή της περιοχής, ώστε να αφαιρεθεί μόνον η βλάβη. Ανάλογα με το στάδιο της κακοήθειας, μπορεί να γίνει εκτομή του όγκου, τμηματική μαστεκτομή ή ολική μαστεκτομή.

This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση