Η πρόληψη έχει να κάνει με τον τρόπο που επαγρυπνείτε

Παρότι ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προσβάλει και νεαρές γυναίκες -μία στις 227 γυναίκες άνω των 30 θα προσβληθεί- δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο κίνδυνος αυξάνεται όσο μεγαλώνετε. Η πρόληψη έχει να κάνει με το πώς επαγρυπνείτε…  Διαβάστε πώς μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο…

Υπεύθυνη αντιμετώπιση
Αποτελεί μύθο, αυτό που κάποιες σκεφτόμαστε ότι αν δεν είχε κανένας από τους συγγενείς μας καρκίνο του μαστού, είμαστε ασφαλείς. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση κατά του Καρκίνου, μόλις το 5 με 10% των γυναικών που εμφανίζουν την ασθένεια έχουν οικογενειακό ιστορικό της ασθένειας. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να αναλαμβάνετε την ευθύνη της υγεία σας – όσο πιο γρήγορα ξεκινήσετε, τόσο το καλύτερο!

Κινηθείτε και χάστε
Ασκηθείτε τουλάχιστον τρεις με τέσσερις φορές τη βδομάδα -πέντε με εφτά είναι ακόμα καλύτερα- και χάστε τα περιττά κιλά. Αν είστε υπέρβαρες, αυξάνεται ο κίνδυνος γιατί τα λιποκύτταρα παράγουν οιστρογόνα και άλλες ορμόνες, που μπορεί να προκαλέσουν ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο στήθος. Νέα έρευνα δείχνει ότι είναι επίσης σημαντικό γιατί μειώνει τα οιστρογόνα στο κυκλοφορικό.

Κόψτε το τσιγάρο
Δεν βλάπτετε μόνο τους πνεύμονές σας. Όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι το μακροχρόνιο κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ειδικά στις γυναίκες που το ξεκίνησαν νωρίς.

Αφήστε κάτω το ποτήρι
Το αλκοόλ μπορεί να κάνει καλό στην καρδιά, αλλά έρευνα δείχνει ότι ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνεται κατά 7% για κάθε ποτήρι που καταναλώνετε την ημέρα. Περιορίστε την κατανάλωση σε τρία ποτά το πολύ τη βδομάδα (μέχρι πέντε είναι καλά, σε ειδικές περιστάσεις).

Πάρτε πολλή D
Ο συσχετισμός ανάμεσα στα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και αυξημένου κίνδυνου για καρκίνο του μαστού χρειάζεται περαιτέρω μελέτη, αλλά ίσως να παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της φυσιολογικής ανάπτυξης των κυττάρων του μαστού. 

Κάποιοι ειδικοί προτείνουν να παίρνετε συμπληρώματα 800 έως 2.000 IU βιταμίνης D την ημέρα, αλλά συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας για να σας προτείνει την κατάλληλη για σας δοσολογία.

Προτιμήστε τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά
Οι κτηνοτρόφοι συχνά δίνουν αυξητικές ορμόνες στις αγελάδες για να αυξήσουν την παραγωγή γάλακτος. Μπορείτε ν’ αποφύγετε το πρόβλημα επιλέγοντας ημιάπαχα και άπαχα γαλακτοκομικά (οι ορμόνες συνήθως παραμένουν στο λίπος του γάλακτος).

Το τρίπτυχο της πρόληψης του καρκίνου του μαστού περιλαμβάνει: Την αυτοεξέταση του μαστού από την ίδια την γυναίκα. Την κλινική εξέταση του μαστού από τον γιατρό. Tη μαστογραφία και τις άλλες απεικονιστικές εξετάσεις.


This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση