Υψηλά επίπεδα καλής χοληστερόλης και καρκίνος του μαστού

Τα υψηλά επίπεδα καλής χοληστερόλης HDL φαίνεται να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Σύμφωνα με ερευνητές τα υψηλά επίπεδα της HDL χοληστερόλης συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και αυξημένη επιθετικότητά του σε πειράματα με ζώα.

Συγκεκριμένα, ομάδα ειδικών με επικεφαλής τον δρ. Philippe Frank από το Τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου «Thomas Jefferson», βρήκε ότι ένας υποδοχέας της HDL χοληστερόλης, που βρίσκεται στα καρκινικά κύτταρα του μαστού, μπορεί να ευθύνεται για την δράση αυτή και προτείνει ένα νέο μοριακό στόχο, που θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της νόσου.

«Αν μπορέσουμε να μπλοκάρουμε τη δράση του συγκεκριμένου υποδοχέα, ίσως μπορέσουμε να περιορίσουμε τις βλαβερές συνέπειες της HDL χοληστερόλης, διατηρώντας όμως τα επίπεδα εκείνα που είναι ευεργετικά για την υγεία των αγγείων μας», δηλώνει ο δρ. Frank.

Εξηγεί, όμως, ότι πριν γίνει οποιαδήποτε προσπάθεια τροποποίησης των επιπέδων των λιπιδίων σε ασθενείς με καρκίνο, θα πρέπει να βρεθούν τα επίπεδα της χοληστερόλης που απαιτούνται από τον όγκο.

Τέλος, οι ερευνητές  ελπίζουν «ότι η μελέτη τους θα οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων, τα οποία θα στοχεύουν στην αναστολή του συγκεκριμένου υποδοχέα ή στο μεταβολισμό της χοληστερόλης, οδηγώντας τελικά στην πρόληψη της εξέλιξης του όγκου».

Πηγή: vita.gr

This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση