Το Κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού

Εκτός από πολλές άσχημες επιπτώσεις στην υγεία μας, το Κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού.

Σύμφωνα με μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο Αμερικάνικο περιοδικό Cancer, δείχνει ότι οι γυναίκες που καπνίζουν σε νεαρή ηλικία έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού.Ερευνητές του Αντικαρκινικού Ερευνητικού κέντρου «Fred Hutchinson» το οποίο βρίσκεται στο Σιάτλ με επικεφαλή τον Δρ. Κρίστοφερ Λι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι γυναίκες ηλικίας 24-44 ετών οι οποίες καπνίζουν πάνω από ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα για μια δεκαετία τουλάχιστον έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού με θετικούς οιστρογονικούς υποδοχείς, σε σχέση με γυναίκες της ίδιας ηλικίας που δεν καπνίζουν.

Οι γυναίκες που είναι καπνίστριες υπάρχει πιθανότητα να εμφανίσουν μια όχι και τόσο συχνή μορφή καρκίνου του μαστού, τον λεγόμενο τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού, ο οποίος έχει την τάση να γίνεται επιθετικός.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στο στο κάπνισμα και τον καρκίνο του μαστού γι’αυτό το λόγο και ο Δρ. Κρίστοφερ Λι αποφάσισε να εμβαθύνει περισσότερο στο θέμα.

Τα στοιχεία που επεξεργάστηκαν από τους ερευνητές ήτανε από γυναίκες που έμεναν στην περιοχή του Σιάτλ, οι οποίες είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού την περίοδο 2004-2010.

Από αυτές οι 778 είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού με θετικές υποδοχείς οιστρογόνων και 182 γυναίκες οι οποίες είχαν διαγνωστεί με τριπλού αρνητικού τύπου καρκίνο του μαστού.

Οι ερευνητές σύγκριναν 983 γυναίκες οι οποίες δεν είχαν καρκίνο του μαστού.

Οι γυναίκες που ήτανε πιο νέες ηλικιακά και ήταν καπνίστριες είχαν 30% πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού σε σχέση με εκείνες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους.

Όταν στη συνέχεια οι ερευνητές συλλέξαν ξεχωριστά όλα τα στοιχεία του καρκίνου μαστού δεν διαπιστώθηκε καμία σχέση ανάμεσα στον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού και στο κάπνισμα.

Οι γυναίκες όμως που ήτανε νυν ή πρών καπνίστριες για το χρονικό διάστημα τουλάχιστον 15 χρόνων, είχαν πιθανότητα να εμφανίσουν κατά 50% καρκίνο του μαστού σε σχέση με εκείνες που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

Εκείνες που κάπνιζαν πάνω από ένα πακέτο την ημέρα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κατά 60% να εκδηλώσουν  καρκίνο με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων σε σχέση με εκείνες που έκαναν πολύ λιγότερα τσιγάρα την ημέρα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι πολλές από τις ουσίες οι οποίες εμπεριέχονται στο τσιγάρο μπορούν να δράσουν όπως τα οιστρογόνα, αναπτύσσοντας έτσι τον καρκίνο του μαστού με θετικούς οιστρογονικούς υποδοχείς.

Σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο των Η.Π.Α, 1 στις 8 γυναίκες θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού σε κάποια περίοδο της ζωής της, όμως ο κίνδυνος ελαττώνεται για τις γυναίκες που είναι μικρότερες σε ηλικία. Σύμφωνα με τα στατιστικά μόνο 1 στις 227 γυναίκες ηλικίας 30 ετών και κάτω έχει τη πιθανότητα να εκδηλώσει καρκίνο του μαστού πριν από τα 40 χρόνια.

This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση