Η θεραπεία μετά τη χειρουργική επέμβαση καρκίνου μαστού

Τι θεραπεία πρέπει να ακολουθήσει μια γυναίκα μετά τη χειρουργική επέμβαση καρκίνου του μαστού;

Μετά την επέμβαση καρκίνου μαστού η γυναίκα πρέπει να ακολουθήσει μια μορφή συστηματικής θεραπείας με φάρμακα, με σκοπό την πρόληψη της ανάπτυξης μεταστάσεων.

Όσον αφορά την κατάλληλη επιλογή επικουρικής θεραπείας, αυτό μπορεί να εξαρτηθεί από τα επιμέρους χαρακτηριστικά των καρκινικών κυττάρων.

Σε άλλες ασθενείς (πάντα σύμφωνα με τις ανάλογες αναλύσεις) μπορεί να χορηγηθεί ορμονοθεραπεία (ορμονοευαίσθητος καρκίνος με θετικούς ορμονικούς υποδοχείς) και σε άλλες η χημειοθεραπεία (καρκίνος με αρνητικούς υποδοχείς). Πολλές φορές βέβαια είναι δυνατόν να συνδυαστούν αυτές οι δυο θεραπείες.

Αυτό που θα καταστήσει ποια είναι καταλληλότερη και καλύτερη θεραπεία για την κάθε γυναίκα, είναι τα χαρακτηριστικά του καρκίνου.

Πως μπορώ να ξέρω ότι θα εφαρμοστεί η κατάλληλη θεραπεία για την περίπτωσή μου;

Είναι απαραίτητο η θεραπεία μιας γυναίκας με καρκίνο του μαστού να αποφασιστεί έπειτα από συζήτηση και εξέταση όλων των ευρημάτων, από την ομάδα των γιατρών που είναι εξειδικευμένοι πάνω στο κομμάτι του καρκίνου του μαστού. Ο χειρούργος μαστού, ο παθολόγος – ογκολόγος, καθώς και ο ακτινοθεραπευτής, απαρτίζουν τις βασικές ειδικότητες της ομάδας αυτής.

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι ρωτήσετε τους αρμόδιους γιατρούς ώστε να σας δώσουν όλες τις απαραίτητες εξηγήσεις σχετικά με τους λόγους που αποφάσισαν να χορηγηθεί μια συγκεκριμένη θεραπεία, καθώς και να σας δώσουν γραπτά όλα τα αποτελέσματα των εξετάσεων, των αναλύσεων και φυσικά της θεραπείας- αγωγής που θα ακολουθήσετε.

Επίσης έχετε τη δυνατότητα, αν θέλετε να πάρετε και μια δεύτερη γνώμη.

This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση