Καρκίνος μαστού και καρκίνος ωοθηκών

Σχετίζεται ο καρκίνος μαστού με τις ωοθήκες;

Ο καρκίνος του μαστού εμφανίζει πολλές γενετικές ομοιότητες με τους όγκους του καρκίνου των ωοθηκών. Αυτό έχει κάνει τους επιστήμονες να στοχεύουν σε θεραπείες ανάλογα με το γενετικό αποτύπωμα των όγκων και όχι ανάλογα με το σημείο που εμφανίζεται.

Η ολοκληρωμένη γενετική ανάλυση του καρκίνου του μαστού που έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, δείχνει πως μια από τις πιο θανατηφόρες μορφές της νόσου ο «τριπλά αρνητικά καρκίνος», έχει πιο πολλές γενετικές ομοιότητες με τους όγκους του καρκίνου των ωοθηκών, παρά με τις λιγότερο επιθετικές μορφές όγκων του μαστού.

Με επικεφαλή τον καθηγητή της μοριακής ογκολογίας Τσάρλς Πέρου του πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα και τον ογκολόγο Μάθιου Έλις της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, οι ερευνητές έφτασαν στο συμπέρασμα ότι κάποιοι καρκινικοί όγκοι του μαστού (το 10% του συνόλου) και των ωοθηκών έχουν παρόμοια γενετική προέλευση και ίσως μελλοντικά θα ήταν δυνατό να αντιμετωπισθούν με τα ίδια φάρμακα.

Η καινούργια μελέτη, η οποία στηρίχτηκε επάνω σε γενετική ανάλυση των όγκων 825 γυναικών οι οποίες είχανε καρκίνο του μαστού, υλοποιήθηκε στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος «Άτλας Γονιδιώματος του Καρκίνου», όπου συνεργάστηκαν μεγάλα ερευνητικά κέντρα, με σκοπό να ανακαλύψουν και να «χαρτογραφήσουν» τις μεταλλάξεις των γονιδίων, τα οποία κάνουν την εμφάνιση τους στις πιο συνηθισμένες μορφές καρκίνου.

Ο ογκολόγος  Έλις Μάθιου δηλώνει το εξής: «Με τη νέα μελέτη, κάναμε ένα γιγάντιο βήμα πιο κοντά στην κατανόηση της γενετικής προέλευσης των τεσσάρων κυριότερων υποτύπων του καρκίνου του μαστού. Τώρα μπορούμε να ερευνήσουμε ποια φάρμακα δουλεύουν καλύτερα για τους ασθενείς, ανάλογα με το γενετικό προφίλ των όγκων τους».

Το εντυπωσιακό που βρήκαν οι ερευνητές, ήταν ότι ο καθένας από τους τέσσερις βασικούς τύπους του καρκίνου του μαστού έχει τη δική του γενετική και μοριακή «υπογραφή», συνεπώς και άλλη πρόβλεψη.

Εξακριβώθηκε ότι πολλοί όγκοι του μαστού εμφανίζουν μετάλλαξη του γονιδίου TP53, το οποίο γίνεται συχνά και στους καρκίνους των ωοθηκών.

Το αποτέλεσμα της έρευνας έδειξε ότι οι μαστοί και οι ωοθήκες εμφανίζουν ανάλογη γενετική αστάθεια και μεταλλάξεις σε παρόμοια γονίδια.

Υπάρχουν 1,3 εκατ. Περιστατικά καρκίνου του μαστού και 450.000 θνησιμότητες από τη νόσο κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η ασθένεια είναι η συνηθέστερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες και οι άνδρες πλήττονται πιο σπάνια από αυτή (λιγότερο από 1% στα συνολικά περιστατικά)

This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση