Καρκίνος μαστού. Αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή

Μια γυναίκα που υποβάλλεται σε μαστεκτομή επηρεάζεται πάρα πολύ ψυχολογικά, καθώς στην ουσία αφαιρείται ένα κομμάτι της θηλυκότητας της. Αυτό έχει ως αντίκτυπο να επηρεαστεί η αυτοπεποίθηση της, καθώς και η ερωτική και κοινωνική της ζωή.

Η γυναίκα μετά από την επέμβαση αυτή νιώθει άβολα απέναντι σε άλλες γυναίκες και στο σύντροφο της και λόγω του ακρωτηριασμού αυτού του θηλυκού σημείου υπάρχει μια σύγχυση όσον αφορά το ρόλο της ως γυναίκα. Δεν είναι τόσο εύκολο να ντυθεί όπως πριν, να γυμναστεί και να συμμετέχει σε αθλήματα.

Αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή

Πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση η οποία στοχεύει στην ανάπλαση του σχήματος, του μεγέθους και της συμμετρίας του στήθους έπειτα από μερική ή ολική μαστεκτομή.

Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ολικής θεραπείας του καρκίνου του μαστού.

Πρέπει από την αρχή να υπάρχει καλή επικοινωνία και συνεργασία ανάμεσα στη γυναίκα και τον ογκολόγο-χειρούργο, με σκοπό να ενθαρρυνθεί η γυναίκα ώστε να κάνει την αποκατάσταση.

Ο χειρούργος μαστού πρέπει να ενημερώσει, αλλά και να καθοδηγήσει τη γυναίκα ότι η ανάπλαση έπειτα από τη μαστεκτομή δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά ένα μέρος της ολικής θεραπείας, καθώς συμβάλλει στη καλύτερη και αμεσότερη ψυχολογική ανάκτηση και στη βελτίωση της σωματικής κατάστασης της. Η μαστεκτομή θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να βοηθήσει όσο το δυνατόν καλύτερα την αποκατάσταση. Θα πρέπει δηλαδή να υπάρχει όσο το δυνατόν περισσότερο δέρμα στο μαστό.

Συγχρόνως ο πλαστικός χειρούργος είναι ορθό να ενημερώσει τη γυναίκα με κάθε λεπτομέρεια για όλες τις τεχνικές αποκατάστασης, τονίζοντας τα θετικά και τα αρνητικά της κάθε μιας.

Υπάρχει όριο ηλικίας για την αποκατάσταση;

Δεν υπάρχει όριο ηλικίας για την αποκατάσταση. Κάθε γυναίκα έχει τη δυνατότητα είτε είναι σε μεγάλη ηλικία είτε η νόσος είναι προχωρημένη. Η επιλογή της αρμόδιας θεραπείας θα πρέπει να συμβαδίζει με την ηλικία, τον τύπο σώματος, την κατάσταση της υγείας, αλλά και το τι επιθυμεί η ίδια.

Υπάρχουν και περιπτώσεις που η αποκατάσταση συστήνεται ακόμα και σε προχωρημένη νόσο με μεταστάσεις, καθώς προκύπτουν οφέλη, όπως η βελτίωση της ψυχολογίας της γυναίκας, φυσικά όταν η ίδια το επιθυμεί και έχει λάβει τη σωστή ενημέρωση.

Πότε είναι ο σωστός χρόνος για αποκατάσταση;

Υπάρχουν δυο εκδοχές η άμεση και η απώτερη.

Άμεση σημαίνει ταυτόχρονα με τη μαστεκτομή και Απώτερη 6-12 μήνες μετά τη μαστεκτομή ή μετά από χρόνια.

Τι πρέπει να γνωρίζω για την άμεση αποκατάσταση;

Η άμεση αποκατάσταση έχει τα εξής οφέλη πιο πολύ σε πρώιμο στάδιο καθώς:

  • Η ασθενής δεν έχει κατάθλιψη και δε νιώθει ψυχολογικά άσχημα από την εικόνα της μαστεκτομής.
  • Ταυτόχρονα υλοποιούνται δυο επεμβάσεις στον ίδιο χειρουργικό χρόνο ώστε να ελαττωθούν παραπάνω επεμβάσεις.
  • Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι πολύ καλύτερο και φυσικό αισθητικά, καθώς οι εφεδρικές μέθοδοι αποκατάστασης είναι πιο πολλές, διότι υπάρχει περισσότερο δέρμα το οποίο έχει τη δυνατότητα να καλύψει το νέο μαστό και αυτό το δέρμα είναι πολύ καλύτερο διότι δεν έχει κάποια ουλή ή μαράγγιασμα, ενώ ταυτόχρονα συντηρείται η υπομάστια πτυχή.

Οι περισσότερες γυναίκες διαλέγουν την άμεση αποκατάσταση. Η γυναίκα θα πρέπει να έχει τη σωστή συμβουλή και ενθάρρυνση από τον ογκολόγο χειρουργό μαστού, με τον οποίο έχει αναπτύξει όπως είναι φυσικό μια σχέση εμπιστοσύνης.

 

This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση