Καρκίνος Μαστού και Οικογενειακές Σχέσεις

Ο καρκίνος μαστού, η διάγνωση και η θεραπεία του είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα έχει επίδραση σε αυτούς που βρίσκονται κοντά σου. Το πόσο καλά θα προσαρμοστούν επηρεάζει το πώς εσύ θα ανταπεξέλθεις με όλο αυτό. Αυτή η ενότητα καλύπτει θέματα γύρω από το πώς να μιλήσεις στα παιδιά μέχρι το πώς να τα καταφέρεις με τον τωρινό ή μελλοντικό σου σύντροφο.

Σύντροφοι
Εάν έχεις σύντροφο, μπορεί να βρεις τους ρόλους στη σχέση να αλλάζουν. Κάποιοι σύντροφοι μπορεί να γίνουν περισσότερο προστατευτικοί, ενώ άλλοι μπορεί να αναλάβουν το ρόλο γονέα. Μπορεί να αισθανθούν ότι πρέπει να μάθουν τα πάντα γύρω από τον καρκίνο του μαστού, ή να παραμείνουν θετικοί καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας. Άλλοι μπορεί να συνεχίσουν τη ζωή σαν να μην έχει συμβεί τίποτα.

Για κάποιους συντρόφους μπορεί να μην είναι η διάγνωση που θεωρούν την πιο δύσκολη, αλλά ο νέος ρόλος που πρέπει να αναλάβουν. Για παράδειγμα, μπορεί να γίνει υπεύθυνος για τα ζητήματα του σπιτιού ο σύντροφός σας, ή για το να πάει τα παιδιά στο σχολείο, γεγονός που παλιότερα αποτελούσε κοινή υποχρέωση. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες στη σχέση, η από την άλλη μεριά να σας φέρει πιο κοντά. Οποιαδήποτε κι αν είναι η αντίδραση του συντρόφου σας, είναι σημαντικό ευγενικοί και να μιλάτε ανοιχτά για τις ανησυχίες σας.

Όταν είσαι ελεύθερη
Εάν ήσουν ελεύθερη όταν διαγνώστηκες, το να γνωρίσεις κάποιους καινούριους μπορεί να σημαίνει ότι θα τους μιλήσεις για τον καρκίνο του μαστού. Το να αποφασίσεις το πότε και πώς θα το κάνεις μπορεί να είναι δύσκολο. Μπορεί να αισθάνεσαι ότι δεν υπάρχει κατάλληλη στιγμή για να το πεις ή ότι δεν υπάρχουν λέξεις. Όσο θα γνωρίζεις κάποιον και αισθάνεσαι πιο άνετα, θα νιώσεις εύκολο να μιλήσεις για όλες τις πτυχές της ζωής σου, ακόμη και τον καρκίνο του μαστού.

Όταν θα έρθει η στιγμή που θα το πεις σίγουρα θα αντιδράσουν με ποικίλους τρόπους. Κάποιοι θα σοκαριστούν και θα χρειαστούν κάποιο χρόνο να προσαρμοστούν σε αυτή τη την είδηση. Ή μπορεί ο νέος σου σύντροφος να δεχτεί την ιστορία σου και να αναγνωρίσει ότι ο καρκίνος του μαστού είναι πλέον κομμάτι αυτού που είσαι.

Παιδιά
Μπορεί να αισθανθείς ότι η σχέση με τα παιδιά σου αλλάζει κι αυτή. Τα παιδιά αντιδρούν με πολλούς τρόπους, ανάλογα το χαρακτήρα και την ηλικία τους. Για παράδειγμα, ένα μικρότερο παιδί μπορεί να γίνει κολλώδες και να μη θέλει να φύγει από το σπίτι ή να πάει στο σχολείο. Διαφορετικά, οι έφηβοι μπορεί να ανησυχήσουν για εσάς ή να τρομάξουν τι μπορεί να σημαίνει γι’ αυτούς η διάγνωση.

Συνεχίστε να μιλάτε στα παιδιά σας για τον καρκίνο του μαστού, ακόμα κι όταν η θεραπεία θα έχει τελειώσει. Τα παιδιά τείνουν να νιώθουν πιο άνετα όταν ξέρουν τι συμβαίνει και τι να περιμένουν. Η ηλικία των παιδιών σας είναι σημαντική για το πώς θα τους μιλήσετε και για το ποιες θα είναι οι προσδοκίες τους μετά τη θεραπεία. Εάν τα παιδιά βρίσκουν δύσκολο να σας μιλήσουν, προσπαθήστε να τα ενθαρρύνετε να μιλήσουν σε κάποιον άλλον κοντά τους να τους στηρίζει.

Οικογένεια και φίλοι
Οι αντιδράσεις των φίλων και συγγενών στη διάγνωση και την κατάστασή σας μπορεί να ποικίλουν και μπορεί να έχουν θετική και αρνητική επίδραση σε εσάς. Αποτελούν συχνά μία καλή πηγή για πρακτική και αισθηματική στήριξη, από το να σας μαγειρέψουν ένα γεύμα μέχρι το να γίνουν ο άνθρωπος που θα σας μιλήσει ευγενικά.

Ωστόσο, μπορεί να παρατηρήσετε ότι η σχέση με την οικογένεια και τους φίλους σας αλλάζει. Για παράδειγμα, ένας γονιός μπορεί να θέλει ξαφνικά να κάνει τα πάντα για σένα. Παρόλο που θα κάνουν αυτό που αισθάνονται σωστό, αυτό μπορεί να γίνει κουραστικό. Προσπαθήστε να τους μιλήσετε για το πώς αισθάνεστε και να τους προτείνετε πράγματα να κάνουν που θεωρείτε εσείς υποστηρικτικά.

Το τέλος της θεραπείας σας μπορεί να είναι μία δύσκολη εποχή. Οι φίλοι και οι συγγενή σας μπορεί να πιστεύουν ότι τα πράγματα θα γίνουν όπως ήταν και πριν τη διάγνωση, αλλά εσείς να αισθανθείτε διαφορετικά. Καλό θα ήταν να αντιμετωπίσετε αυτά τα αισθήματα με το να δείτε κάποιον ειδικό ή να γίνετε μέλος σε μία αντίστοιχη ομάδα.

This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση