Καρκίνος Μαστού- Νέες Θεραπείες

Μοριακή ταυτοποίηση, εξατομικευμένες, στοχευμένες θεραπείες και συχνοί γενετικοί πολυμορφισμοί που προδιαθέτουν τη νόσο, είναι μερικά από τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα για τον καρκίνο του μαστού.

Πώς εξελίσσεται στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες;

Στις περισσότερο οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, η θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού παρουσιάζει πτωτικές τάσεις από τι ς αρχές της δεκαετίας του 1990, σε αντίθεση με την Ελλάδα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο καρκίνος του μαστού αντιμετωπίζεται προοδευτικά καλύτερα και στη χώρα μας.

Οι θεραπευτικές πρόοδοι, όμως, αντιρροπούνται από την αύξηση της συχνότητας της νόσου, η οποία ενδέχεται να οφείλεται, σε κάποιον βαθμό τουλάχιστον, στη μείωση της γεννητικότητας, στην καθυστέρηση της πρώτης εγκυμοσύνης και σε σωματομετρικές διαφοροποιήσεις (όπως το μεγαλύτερο ύψος).

Ποιες είναι οι σύγχρονες ερευνητικές κατευθύνσεις;

  1. Στη γενετική προδιάθεση. Την τελευταία δεκαετία, η έρευνα έχει επικεντρωθεί στην επισήμανση γενετικών πολυμορφισμών (γονιδιακών διαφοροποιήσεων) που έχουν σχέση με τον καρκίνο του μαστού.Εκτός από τις γνωστές μείζονες μεταλλαγές BRCA1 και BRCA2, αυξάνουν δραστικά τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, αλλά είναι σπάνιες, όπως έχουμε αναλύσει και σε παλαιότερο άρθρο μας, έχουν διαπιστωθεί διάφοροι γενετικοί πολυμορφισμοί, που μπορεί να έχουν σχετικά μικρή συσχέτιση με τη νόσο, αλλά είναι πολύ συχνότεροι.
  2. Στη μοριακή ταυτοποίηση. Σημαντικές πρόοδοι έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο επίπεδο της μοριακής ταυτοποίησης του καρκίνου του μαστού, από την οποία προκύπτει ότι ο καρκίνος του μαστού περιλαμβάνει διάφορους υποτύπους με διαφορετικές θεραπευτικές ενδείξεις και προγνωστικά χαρακτηριστικά, ώστε να είναι προοδευτικά δυνατή η αντιμετώπιση κάθε ασθενή.

Ποια είναι τελικά η επικρατούσα άποψη για τις ορμονικές θεραπείες;

Θεωρείται ότι οι μακροχρόνιες ορμονικές θεραπείες υποκατάστασης στην εμμηνόπαυση αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, κυρίως όταν βασίζονται σε συνδυασμό οιστρογόνων, αν και κλινική δοκιμή που δημοσιεύτηκε στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (British Medical Journal) αναφέρει ότι αυτό δεν ισχύει όταν η ορμονική υποκατάσταση γίνεται στην περιεμμηνοπαυσιακή περίοδο.

Τι νέο υπάρχει στη θεραπεία της νόσου;

Αυξήθηκε η ασφάλεια της χημειοθεραπείας, με τη βοήθεια φαρμακευτικών ουσιών που ελέγχουν τις ανεπιθύμητες ενέργειες και με τον σχεδιασμό νέων χημειοθεραπευτικών ουσιών με λιγότερο τοξικό προφίλ.

Η στοχευμένη θεραπεία, που αναστέλλει την ενεργοποίηση συγκεκριμένων βιολογικών μονοπατιών, τα οποία είναι απαραίτητα για την επιβίωση των καρκινικών κυττάρων, αποτελεί σημαντικό στοιχείο της αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού. Η επιλογή του πλέον κατάλληλου στοχευτικού παράγοντα, ωστόσο, παραμένει εν πολλοίς αναπάντητη.

Σε μια μελέτη που ανακοινώθηκε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παθολογικής Ογκολογίας φάνηκε ότι η ανάλυση ολόκληρου του γονιδιώματος σε βιοψίες καρκίνου μαστού είναι εφικτή και εφαρμόσιμη στην καθημερινή κλινική πράξη. Φαίνεται ότι η μέθοδος αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξατομίκευση στοχευμένων θεραπειών.

Το μονοκλωνικό αντίσωμα τραστουζουμάμπη χρησιμοποιείται ως επικουρική θεραπεία στον καρκίνο του μαστού και η χορήγησή του διαρκεί ένα έτος. Δύο πολυκεντρικές μελέτες έδειξαν ότι η σημερινή πρακτική της χορήγησης για ένα έτος παραμένει η ιδεατή.

Τέλος, η αντιαγγειογενετική θεραπεία συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο έρευνας στον καρκίνο του μαστού. Προς το παρόν, ο συνδυασμός με ταξάνες έχει δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα.

This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση