Τεστ παπ για το στήθος: Άλλο ένα Βήμα για την πρόληψη Καρκίνου του Μαστού

Το τεστ ΠΑΠ για το στήθος παρέχει τη δυνατότητα πολύ πρώιμης ανίχνευσης ύποπτων κυττάρων στο μαστό, και επομένως, με τη σωστή καθοδήγηση, της αποφυγής εμφάνισης καρκίνου.

Πώς εφαρμόζεται

Δύο δοχεία σε σχήμα χωνιού εφαρμόζονται στους μαστούς, όπως το θήλαστρο. Κατόπιν, ειδική συσκευή όπου καταλήγουν τα δοχεία αυτά, συνδυάζοντας θερμότητα, ήπια μάλαξη και αναρρόφηση, λαμβάνει έκκριμα μέσω της θηλής από τους γαλακτοφόρους πόρους, στους οποίους δημιουργείται  το 95% των καρκίνων. Το υγρό του εκκρίματος αναλύεται κυτταρολογικά για τυχόν ανεύρεση άτυπων κυττάρων. Με γνώμονα την ανεύρεση ή όχι  κυτταρικής ατυπίας, οι γυναίκες κατατάσσονται σε ομάδες χαμηλού ή υψηλού κινδύνου. Γυναίκες, κατά την εξέταση των οποίων δεν παράγεται έκκριμα, έχουν χαμηλό κίνδυνο, ίσο με αυτό του γενικού πληθυσμού. Ο κίνδυνος είναι διπλάσιος για τις γυναίκες που λαμβάνεται έκκριμα με φυσιολογικά κύτταρα. Τέλος, για γυναίκες στο έκκριμα των οποίων ανευρίσκονται κύτταρα, που παρουσιάζουν ατυπία, ο κίνδυνος γίνεται τετραπλάσιος ή πενταπλάσιος.

 

Γιατί να το κάνεις;

Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί μόλις 5 λεπτά, μπορεί να διενεργηθεί σε γυναίκες ηλικίας από 25 έως 55 ετών, ή ακόμη και νωρίτερα, εάν υπάρχει βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό . Η εξέταση δεν έχει παρενέργειες (ακτινοβολία), είναι αυτοματοποιημένη, μη εξαρτώμενη από το χειριστή και παρέχει τη δυνατότητα μη επεμβατικής κυτταρολογικής εξέτασης του μαστού.

 

Τι χρειάζεται να ξέρεις;

Η εξέταση σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τη μαστογραφία, και δε γίνεται για να διαγνώσει τον καρκίνο. Η ανίχνευση ατυπίας, απλώς θα ενεργοποιήσει από νωρίς τη διερεύνηση ή την προληπτική αντιμετώπιση. Δρομολογείται η άμεση διενέργεια πολύ πριν την ηλικία των 40 ετών, διαγνωστικής ή εντοπιστικής μαστογραφίας, υπερηχογραφήματος ή και μαγνητικής μαστογραφίας. Συστήνονται προτάσεις αλλαγής του τρόπου ζωής, όπως διακοπή καπνίσματος, δίαιτα, μικρή κατανάλωση αλκοόλ. Επιλεκτικά, προτείνεται γονιδιακός έλεγχος ή ακόμη και λήψη χημειοπροφύλαξης (ταμοξιφαίνη).

 

Ευχαριστούμε τον Γιώργο Ν. Μητρόπαπα, M.D., Ph.D., Γενική – Ογκολογική – Λαπαροσκοπική Χειρουργική, διδάκτορα Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, μετεκπαιδευθέντα σε King’s College Hospital of London, Faculte de Medecine de Montpellier

Institut de Recherche Contre les Cancers, Universite de Strasbourg.

 

 

Πηγή: missbloom.gr

This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση