Λίστα καρκινογόνων ουσιών δημοσίευσαν επιστήμονες

Λίστα κακρινογόνων ουσιών  δημοσιεύθηκε από επιστήμονες.

 

Μασαχουσέτη

Λίστα  καρκινογόνων ουσιών δημοσίευσαν Αμερικανοί επιστήμονες, σε μία προσπάθεια να βοηθήσουν τις γυναίκες να μειώσουν τον κίνδυνο νόσησης. Οι ουσίες αυτές  είναι παρούσες στο περιβάλλον και προκαλούν καρκίνο του μαστού,  σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Environmental Health Perspectives.

Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν, επίσης, ότι χημικές ουσίες που προκαλούν καρκινικούς όγκους στους αδένες των μαστών των τρωκτικών, μπορούν να προκαλέσουν κακοήθεια στους ανθρώπους.

Όπως εξηγεί ο δόκτωρ Ράθαν Ράντελ του Ινστιτούτου SilentSpring της Μασαχουσέτης, η λίστα καρκινογόνων ουσιών που δημοσιεύθηκε, απαρτίζεται από 17  ουσίες, που θεωρούνται υψηλής προτεραιότητας επειδή η έκθεση των γυναικών σε αυτές είναι καθημερινή. Πρόκειται για χημικά προϊόντα που υπάρχουν  στη βενζίνη, το πετρέλαιο κίνησης καθώς και για ουσίες που εκπέμπονται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων ή και τα υφάσματα που δε λεκιάζουν, τα διαλυτικά χρωμάτων και τα παράγωγα απολυμαντικών που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία του πόσιμου νερού.

Οι ερευνητές προτείνουν, λοιπόν:

  • τον περιορισμό στο μέτρο του εφικτού της έκθεσης των γυναικών στις εκπομπές των αερίων από τη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης
  • τη χρήση απορροφητήρα κατά το μαγείρεμα, αλλά και τη μείωση κατανάλωσης ψητών φαγητών στα κάρβουνα
  • την αποφυγή των επίπλων που περιέχουν αφρό πολυουρεθάνης και την επεξεργασία αυτών με αλεξίπυρες ουσίες
  • την αποφυγή αγοράς χαλιών και υφασμάτων που είναι ανθεκτικά σε λεκέδες
  • την αποφυγή των διαλυτικών και περιχλωροαιθυλένιου στο βάψιμο των τοίχων και των μεγάλων επιφανειών του σπιτιού
  • τη χρήση φίλτρου άνθρακα για το φιλτράρισμα του νερού
  • τη μείωση της έκθεσης σε χημικές ουσίες που περιέχει η σκόνη στο οικιακό περιβάλλον, με ιονιστή αέρα, ή χρησιμοποιώντας ηλεκτρική σκούπα με φίλτρο HEPA

“Η έρευνά μας, προσφέρει έναν οδικό χάρτη για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, εντοπίζοντας τα υψηλής προτεραιότητας χημικά προϊόντα στα οποία οι γυναίκες είναι συνηθέστερα εκτεθειμένες, ενώ δείχνει επίσης πώς να μετριέται αυτή η έκθεση”, εξηγεί ο Δρ Ράντελ.

“Οι πληροφορίες αυτές θα καθοδηγήσουν τις προσπάθειες για να μειωθεί η επαφή με αυτές τις ουσίες που συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού και θα βοηθήσουν τους ερευνητές να μελετήσουν πως επηρεάζονται οι γυναίεκες.”

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι έρευνες που είχαν γίνει ως τώρα για τον καρκίνο του μαστού δεν λάμβαναν υπόψη την έκθεση των γυναικών σε μεγάλο αριθμό καρκινογόνων ουσιών, κυρίως επειδή δεν υπήρχαν πληροφορίες όσον αφορά τις ουσίες στις οποίες έπρεπε να επικεντρώσουν οι επιστήμονες και να ελέγξουν.

Ο Δρ Ράντελ υποστηρίζει πως συμβουλευτικές ομάδες εμπειρογνωμόνων του Λευκού Οίκου, του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ιατρικής και της Επιτροπής Συντονισμού για την Περιβαλλοντική Έρευνα και τον Καρκίνο του Μαστού συμφωνούν ότι η μελέτη των χημικών ουσιών που είναι παρούσες στο καθημερινό περιβάλλον, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

“Η μείωση της έκθεσης στις τοξικές χημικές ουσίες, μπορεί να σώσει τη ζωή πολυάριθμων γυναικών.” Εκτιμά η Δρ Τζούλια Μπρόντι, προσθέτοντας ότι, “όταν μιλάω στους ανθρώπους για καρκίνο του μαστού, συνήθως δε σκέφτονται τον κίνδυνο που δημιουργούν τα χημικά προϊόντα στο περιβάλλον”.

Τέλος, η ερευνήτρια εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι “τα κεφάλαια που αφιερώνονται στην έρευνα ανάμεσα στον καρκίνο του μαστού και τα χημικά προϊόντα στο περιβάλλον, δεν αντιπροσωπεύουν παρά ένα απειροελάχιστο τμήμα του συνόλου”.

This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση