Καλλυντικά και καρκίνος μαστού: τι σχέση έχουν;;

Καλλυντικά και καρκίνος μαστού έχουν κάποια σχέση; Καλλυντικά και πολλά προϊόντα φροντίδας του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων των λοσιόν, αντηλιακά και τα αποσμητικά περιέχουν χημικές ουσίες που αποκαλούνται parabens.  Τα Parabens είναι συντηρητικά, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη της βακτηριακής ανάπτυξης στο μπουκάλι της λοσιόν σας ή στο σωλήνα της μάσκαρα. Αν και πρόθεσή τους είναι να σας κρατήσει υγιείς, μια μελέτη προκάλεσε συναγερμό για τα parabens και τη δυνατότητα που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Από τη μελέτη αυτή, υπήρξε μεγάλη ανησυχία για την ασφάλεια των parabens σε σχέση με τον καρκίνο του μαστού . Μετά από περαιτέρω εξέταση και ανάλυση, οι ερευνητές έχουν κάνει πολλές ανακαλύψεις για τα parabens. Αρχικά δεν συσσωρεύονται στο σώμα από τη χρήση των καλλυντικών. Τα Parabens βρέθηκαν να είναι μη τοξικά και, σε ζώα, ήταν μη-καρκινογόνα- αυτά δεν προκαλούν καρκίνο . Και παρόλο που οι ερευνητές έκαναν μετρήσεις σε κάποια οιστρογόνο δράση των parabens, ήταν σημαντικά ασθενέστερη από  ότι τα φυσικά οιστρογόνα που βρέθηκαν στο σώμα, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στο κίνδυνο για  καρκίνου του μαστού.

Γιατί η ανησυχία;

Η μικρή μελέτη του 2004 εξέτασε καρκινικά κύτταρα του μαστού και ανακάλυψε μικρές ποσότητες των parabens σε εκείνους τους ιστούς. Οι ερευνητές εικάζουν ότι τα parabens σε αποσμητικά έφτασε στα κύτταρα και τους ιστούς του μαστού, επειδή το αποσμητικό εφαρμόζεται κοντά στο στήθος.

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι τα parabens έχουν κάποια χαρακτηριστικά παρόμοια με την οιστρογόνο ορμόνη, η οποία είναι γνωστό ότι προάγει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού. Όσο περισσότερα οιστρογόνα καταναλώνει μια γυναίκα, από φάρμακα , ή όταν είναι παχύσαρκη ή μετά την εμμηνόπαυση, έχει περισσότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

Έτσι φαινόταν εύλογο ότι τα parabens, με οιστρογόνο-στα συστατικά τους (αν και ασθενή), θα μπορούσαν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού με τον τρόπο που το κάνει το οιστρογόνο. Ωστόσο, η μελέτη αμέλησε το να επιλυθούν ορισμένα εκκρεμή ζητήματα. Για παράδειγμα, οι ερευνητές δεν αποδεικνύουν ότι οι παραβένες προκαλούν τον καρκίνο του μαστού. Η μελέτη διαπίστωσε απλώς ότι τα parabens ήταν παρόντες, χωρίς εξήγηση για το τι προκάλεσε να εμφανίζεται σε κύτταρα ο καρκίνου του μαστού.

Οι ερευνητές, επίσης, δεν εξετάσαν τα επίπεδα των parabens που βρέθηκαν σε υγιή κύτταρα ή τα σύγκριναν με τα επίπεδα των parabens σε κύτταρα με καρκίνο μαστού. Ούτε προσδιόρισαν το τόπο από όπου προήλθαν τα parabens στα καρκινικά κύτταρα του μαστού. Τα parabens βρέθηκαν σε μια σειρά από διαφορετικά προϊόντα μακιγιάζ και προϊόντα φροντίδας του δέρματος, και ακόμη και σε μερικά τρόφιμα.

 

 

Καμία μελέτη δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι τα parabens ή η χρήση των αποσμητικών, τα προϊόντα φροντίδας του δέρματος, ή τα καλλυντικά που περιέχουν parabens, άμεσα προκαλούν ή αυξάνουν  τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Για να προσδιορίσουν αν τα parabens πραγματικά αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, πρέπει περισσότερες μεγάλες μελέτες  να διεξαχθούν.

Αν προτιμάτε μπορείτε να αποφύγετε τα Parabens

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία μελέτη που να αποδεικνύει ότι τα parabens προκαλούν καρκίνο του μαστού, δεν μειώνει τις ανησυχίες σας για τη χρήση τους.

Αν ανησυχείτε ότι τα parabens κάποια μέρα θα αποδειχθεί ότι συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού ή αν είστε ήδη σε αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, μπορεί να θέλετε να αποφύγετε τη χρήση των καλλυντικών και των προϊόντων φροντίδας του δέρματος που περιέχουν αυτές τις χημικές ουσίες.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κοιτάξετε τα προϊόντα σας. Πρώτον, να μάθετε τι καλούμε parabens, στη συνέχεια, ελέγξτε τις ετικέτες των προϊόντων σας για οποιοδήποτε από τους όρους:

·         Ισοπαραβένιο

·         Βυτιλοπαραβένιο

·         Μεθυλοπαραβένιο

·         Προπυλοπαραβένιο

 

 

Μπορείτε επίσης να καλέσετε τις εταιρείες καλλυντικών για να διαπιστώσετε εάν τα προϊόντα τους περιέχουν parabens ή ελέγξτε ιστοσελίδες τους για να δείτε αν τα συστατικά των προϊόντων τους, αναφέρονται. Αρκετές γνωστές μάρκες είναι parabens-free..

 

This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση