Ο καρκίνος του μαστού δεν κάνει διακρίσεις

Μελέτες αναφέρουν πως 1 στις 9 γυναίκες στην Ευρώπη θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή τους. Τι γίνεται όμως με τους άνδρες;

Η καθηγήτρια- χειρουργός μαστολόγος/ ογκολόγος Λυδία Ιωαννίδου – Μουζάκα, στη διάρκεια των μαθημάτων του 4ου κύκλου της Ελληνικής Σχολής Μαστολογίας δηλώνει πως και ο ανδρικός πληθυσμός νοσεί από καρκίνο του μαστού αλλά σε μικρότερο ποσοστό απ’ ότι οι γυναίκες. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Και οι άνδρες πλήττονται από τον καρκίνο του μαστού σε μικρό ποσοστό σε σχέση με τις γυναίκες, αλλά δυστυχώς δεν το προσέχουν και προσέρχονται στον μαστολόγο σε προχωρημένο στάδιο. Γι’ αυτό θα πρέπει να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν και οι άνδρες πάνω σε αυτό το θέμα. Οι λόγοι της καθυστερημένης προσέλευσης συνδέονται με την άγνοια των ανδρών ότι μπορεί να χτυπήσει και αυτούς.»

Επίσης, σημειώνεται πως τα συμπτώματα που προκαλούνται στο ανδρικό στήθος από τον καρκίνο του μαστού είναι τα εξής:

  • Ανώδυνο ψηλαφητό ογκίδιο συνήθως κάτω από την περιοχή της θηλής και της θηλαίας
  • Αλλαγή μεγέθους και σχήματος
  • Εξέλκωση του δέρματος
  • Έκκριμα από τη θηλή
  • Εισολκή τη θηλής
  • Εξάνθημα
  • Ψηλαφητοί μασχαλιαίοι λεμφανδένες μπορεί να αποτελούν τη μοναδική κλινική εκδήλωση του καρκίνου του μαστού.

Παράλληλα, ο κ. Ξενοφών Βακάλης Στρατιωτικός ιατρός, Δ/ντης του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος του 401 ΓΣΝΑ και Ακτινοθεραπευτής/ Ογκολόγος του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών  εστιάζει στη μερική ακτινοβόληση του μαστού μετά από χειρουργική επέμβαση λέγοντας: «Η μέθοδος αυτή είναι ελπιδοφόρα αφού θα επιτρέπει στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού να ολοκληρώνουν την ακτινοθεραπεία τους μόνο μέσα σε μια εβδομάδα, ενώ η κλασσική μέθοδος ακτινοθεραπείας απαιτεί έξι εβδομάδες.»

Μελέτες που ερευνούσαν την αποτελεσματικότητα και την τοξικότητα της μερικής ακτινοβόλησης του μαστού, έδειξαν πως έχει ισάξια αποτελέσματα με την κλασσική μέθοδο. Το μόνο που περιμένουμε, λοιπόν, είναι να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα των ερευνών και να αρχίσει πλέον να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα η μέθοδος αυτή.

This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση