Νέο γονίδιο που έχει σχέση με τον καρκίνο του μαστού

Έρευνες που έγιναν στη Βρετανία κατέληξαν στην ανακάλυψη  ενός νέου γονιδίου το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο για επιθετικό καρκίνο του μαστού. Το όνομα αυτού;  BCL11A και πρόκειται για ένα γονίδιο το οποίο είναι ενεργό στους δύσκολα θεραπεύσιμους «τριπλά αρνητικούς» καρκίνους.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ανθρώπινα κύτταρα αλλά και σε ποντικιών, άνοιξε νέους δρόμους προς τη διάγνωση και τη θεραπεία ορισμένων αρκετά επικίνδυνων μορφών της ασθένειας αυτής.

Οι τύποι των καρκίνων του μαστού είναι πολλοί και ο καθένας αντιδρά διαφορετικά σε θεραπείες, όπως επίσης έχουν και διαφορετική πρόγνωση μεταξύ τους. Κατά προσέγγιση, μία στις πέντε ασθενείς εμφανίζει τον «τριπλά αρνητικό» καρκίνο του μαστού και σε αυτή την περίπτωση ο καρκίνος δε διαθέτει τρεις πρωτεΐνες-υποδοχείς οι οποίες θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε ορμονικές θεραπείες.

Λίγες ήταν οι γενετικές μεταλλάξεις οι οποίες είχαν βρεθεί έως τώρα και συνδέονταν με την ανάπτυξη του τριπλά-αρνητικού καρκίνου του μαστού. Η έρευνα αυτή, ανέλυσε δείγματα καρκίνου από περίπου 3.000 ασθενείς και βρήκε το γονίδιο BCL11A, που είναι ενεργό στις οκτώ από τις δέκα ασθενείς με επιθετικό καρκίνο του μαστού.

Οι ερευνητές του γενετικού Ινστιτούτου Wellcome Trust Sanger και του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, με επικεφαλής τους Πεντάο Λίου και Ουαλίντ Χαλέντ, στα πειράματά τους κατέληξαν στο γεγονός πως με την προσθήκη ενός ενεργού ανθρώπινου γονιδίου BCL11A σε κύτταρα από μαστό ανθρώπων ή ποντικιών, έκανε τα κύτταρα αυτά να συμπεριφέρονται σαν καρκινικά.

Κατά τη συνέχεια του πειράματος και μέσω της γενετικής τροποποίησης, όταν το συγκεκριμένο γονίδιο απενεργοποιήθηκε στα πειραματόζωα, κανένα από τα ποντίκια δεν ανέπτυξε καρκίνο του μαστού. Μετά από αυτή τη νέα ανακάλυψη, οι επιστήμονες βρίσκονται στο δρόμο προς την αναζήτηση μιας θεραπείας για το γονίδιο αυτό.

This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση