Δυο νέες γενετικές μεταλλάξεις που προδιαθέτουν σε καρκίνο του μαστού

Ερευνητές από 130 επιστημονικά ιδρύματα, εντόπισαν δύο νέες γενετικές μεταλλάξεις που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού. Αυτοί οι δύο δείκτες, αφορούν στο θετικό καρκίνο του μαστού, στους υποδοχείς των οιστρογόνων.

Η επιστημονική ομάδα του Λονδίνου, αναλύοντας το DNA 100.000 γυναικών εντόπισαν τις μεταλλάξεις  rs10816625 και rs13294895, που και οι δύο βρίσκονταν στο χρωμόσωμα 9, αυξάνοντας έτσι σε πάνω από 80 τα γονίδια που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού.

Τα γονίδια αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σε σχέση με τις γυναίκες που δεν έχουν στο DNA τους αυτές τις γονιδιακές μεταλλάξεις. Το γονίδιο rs10816625 αυξάνει τον κίνδυνο κατά 12%, ενώ το rs13294895 κατά 9%.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι παρά την ενθαρρυντική ανακάλυψη αυτών των νέων γενετικών μεταλλάξεων, που θα βοηθήσουν διαγνωστικά, δεν είναι εφικτή ακόμη η ασφαλής πρόβλεψη για το ποια γυναίκα θα εκδηλώσει τελικά καρκίνο του μαστού.  Όσον αφορά τις γυναίκες που έχουν διαγνωστεί  με τη νόσο, είναι σχεδόν αδύνατον να πει κάποιος με σιγουριά τι την προκάλεσε.

This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση