Αιματολογική εξέταση θα ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σχεδίασαν εξέταση η οποία θα εντοπίζει τον καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο, πριν σχηματιστεί μάζα στο μαστό και πριν εκδηλωθούν τα τυπικά συμπτώματα της νόσου. Η εξέταση αυτή θα είναι μια απλή αιματολογική και θα χρησιμοποιείται προκειμένου να εντοπιστούν κάποια μέταλλα στο αίμα κι έτσι θα δοθεί έγκαιρα το «σήμα κινδύνου» στην κάθε γυναίκα.

Η εξέταση, βασίζεται στην ανίχνευση των αποθεμάτων ψευδαργύρου στο σώμα. Ο ιστός του μαστού λαμβάνει ποσότητες ψευδαργύρου που βρίσκονται στο σώμα και έπειτα απελευθερώνει μέρος αυτών στο αίμα. Η Δρ.Fiona Larner απέδειξε πως τα καρκινικά κύτταρα απορροφούν μεγάλες ποσότητες ψευδαργύρου και τις αποθηκεύουν. Αυτό σημαίνει ότι το μέταλλο απελευθερώνεται και μεταφέρεται στο αίμα.

Πιο συγκεκριμένα, για μια γυναίκα η οποία διαθέτει αυξημένα αποθέματα ψευδαργύρου στο αίμα της, αυτό σημαίνει πως είναι πιθανό να έχει εκδηλώσει καρκίνο του μαστό.

Η Δρ.Larner αξιοποιώντας τα ευρήματα της μελέτης της, σχεδίασε αυτή τη νέα εξέταση η οποία αναμένεται να εφαρμοστεί ευρέως μέσα στην επόμενη πενταετία. Από αυτή την απλή αιματολογική εξέταση, θα επωφεληθούν όλες οι γυναίκες, αλλά κυρίως αυτές που έχουν κληρονομήσει γονίδια που τις προδιαθέτουν για την εκδήλωση της νόσου.

Όπως τονίζει και η Δρ.Larner  «η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία».

This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση