Παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού

Όταν λέγεται πως ένας άνθρωπος έχει μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ή ότι έχει κάποιον παράγοντα κινδύνου, σημαίνει ότι έχει κάποιον βαθμό ευπάθειας στην ανάπτυξη της νόσου. Για παράδειγμα, η ηλικία είναι ένας παράγοντας κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερη είναι μια γυναίκα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου. Εδώ βέβαια, πρέπει να σημειωθεί πως οι παράγοντες κινδύνου, δεν προβλέπουν με βεβαιότητα αν κάποια γυναίκα θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού. Πολλές είναι οι γυναίκες που έχουν όλους τους παράγοντες, αλλά δεν έχουν εκδηλώσει τη νόσο, ενώ  άλλες, οι οποίες δεν έχουν κανένα παράγοντα,  τελικά εμφάνισαν τη νόσο.

Παρ’ όλα αυτά, το να γνωρίζει μια γυναίκα πως έχει μερικούς παράγοντες, όσο επίφοβο κι αν φαίνεται, μπορεί να τη βοηθήσει να είναι περισσότερο προσεκτική και τακτική όσον αφορά τον έλεγχο και την πρόληψη. Παρακάτω, φαίνονται αναλυτικά ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου.

 • Φύλλο

Καρκίνος του μαστού μπορεί να εμφανιστεί και στους άνδρες, αλλά είναι συχνότερος στις γυναίκες με αναλογία 100 γυναίκες: 1 άνδρα

 • Ηλικία

Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν γυναίκες άνω των 50 ετών, ενώ είναι λιγότερες οι περιπτώσεις γυναικών κάτω των 35 ετών. Εξαιρούνται βέβαια, οι γυναίκες που έχουν κληρονομική προδιάθεση.

 • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, ιδιαίτερα σε συγγενή 1ου βαθμού

Όταν μια γυναίκα έχει κάποιον συγγενή πρώτου βαθμού που έχει νοσήσει από καρκίνο το μαστού, διπλασιάζεται σχεδόν ο κίνδυνος ανάπτυξης του καρκίνου.

 • Εμφάνιση καρκίνου στον ένα μαστό στο παρελθόν

Οι γυναίκες που έχουν ήδη εμφανίσει καρκίνο στον ένα μαστό στο παρελθόν, έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν ένα δεύτερο στον άλλο μαστό. Οι πιθανότητες δεν είναι πολλές, δηλαδή 1 γυναίκα στις 100 ανά έτος, αλλά παραμένει παράγοντας κινδύνου.

 • Μακροχρόνια χρήση θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης

Προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης αλλά η μακροχρόνια χρήση της, αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

 • Μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ

Τα οινοπνευματώδη ποτά αυξάνουν τη συγκέντρωση των οιστρογόνων στο αίμα.

 • Καθιστική ζωή

Η έντονη άσκηση κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε μια γυναίκα, κυρίως γιατί μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη της έμμηνου ρύσεως, να επιμηκύνει δηλαδή το χρόνο μεταξύ των περιόδων ή να μειώσει τον αριθμό των εμμηνορυσιακών κύκλων. Έτσι, μειώνονται τα οιστρογόνα κι ένα επιπλέον όφελος είναι πως ελέγχεται η αύξηση του βάρους.

 • Γνωστή μετάλλαξη των γονιδίων BRCA1 και BRCA2

Οφείλεται σε γενετική μετάλλαξη του γονιδίου BRCA1 ή BRCA2 ή είναι αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης άλλων γονιδίων. Αυτός είναι ένας τύπος κληρονομούμενου καρκίνου του μαστού και μπορούμε να τον υποπτευθούμε όταν υπάρχει ιστορικό σε συγγενή που εκδήλωσε τον καρκίνο του μαστού σε μικρή ηλικία ή αν υπάρχει ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών.

Άλλοι παράγοντες, επίσης είναι:

 • Άτυπες αλλοιώσεις των ιστών του μαστού ή το λοβιακό μη διηθητικό νεόπλασμα
 • Παχυσαρκία
 • Εμμηνόπαυση σε μικρή ηλικία
 • Πρώτη κύηση σε ηλικία πάνω από τα 35 έτη
 • Ατεκνία
 • Προηγούμενη ακτινοθεραπεία στο θώρακα για κάποιο άλλο νόσημα

Επισημαίνουμε ξανά πως η εμφάνιση αυτών των παραγόντων κινδύνου στις γυναίκες, δεν είναι βέβαιο πως θα εκδηλώσουν τη νόσο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι βασικό να υπάρχει σωστή ενημέρωση και πρόληψη.

This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση