Νέο φάρμακο κατάλληλο για τη θεραπεία 7 μορφών καρκίνου

Έρευνα που διεξάγεται στο Εργαστήριο Φαρμακευτικής Χημείας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου της Πάτρας, έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα ισχυρό αντικαρκινικό φάρμακο, το οποίο θα είναι κατάλληλο για τη θεραπεία πολλών μορφών καρκίνου.

Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας είναι ο αναπληρωτής καθηγητής Πλάτωνας Μαγκριώτης και εξηγεί πως αυτό το νέο φάρμακο θα είναι κατάλληλο για τη θεραπεία διάφορων μορφών καρκίνου οι οποίες στοιχίζουν τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Συγκεκριμένα, το φάρμακο αυτό θα ενδείκνυται για τη θεραπεία του σαρκώματος, του μελανώματος, του καρκίνου των ωοθηκών, του μαστού, των νεφρών, του προστάτη, όπως και του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα.

Που θα βασίζεται, όμως, αυτό το φάρμακο;

Η σύνθεση αυτού του φαρμάκου βασίζεται σε μια ουσία που είχε απομονωθεί πριν από 48 χρόνια περίπου, σε έναν θαλάσσιο μικροοργανισμό, ο οποίος μοιάζει με καλαμάρι. Αυτός ο οργανισμός εκτοξεύει μια ουσία, την Ecteinascidia turbinate (Et-743), που είναι από τις πιο ισχυρές κυτταροξίνες και έχει αντινεοπλασματική δράση αρκετά μεγαλύτερη από αυτή των γνωστών αντικαρκινικών φαρμάκων.

Ο κ. Μαγκριώτης, διευκρινίζει πως η Et-743 είχε εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή  Ένωση το 2007, για τη θεραπεία του σαρκώματος μαλακού ιστού. Η Et-743, συντέθηκε πέντε φορές στο εργαστήριο και η πρώτη της σύνθεση έγινε από τον καθηγητή νομπελίστα Χημείας Corey, ο οποίος ήταν ο επιβλέπων καθηγητής του Πλάτωνα Μαγκριώτη στις μεταδιδακτορικές σπουδές του.

Ο καθηγητής τονίζει πως στο Πανεπιστήμιο Πατρών προσπαθούν να αναπτύξουν μια νέα μέθοδο σύνθεσης της Et-743, που είναι η πιπεραζίνη. Σχετικά με τις προηγούμενες συνθέσεις, αυτή θα είναι αρκετά καινοτόμα, όπως αναφέρει ο καθηγητής. «Ευελπιστώ ότι θα ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη νέων αντικαρκινικών φαρμάκων», λέει ο ίδιος.

Ο κ. Πλάτωνας Μαγκριώτης εξηγεί πως η Et-743, προκαλεί βλάβη στο DNA των καρκινικών κυττάρων και καταστροφή αυτών. Στο Πανεπιστήμιο Πατρών, γίνονται προαπάθειες ώστε να κάνουν κάτι διαφορετικό σε σχέση με αυτά που έχουν ήδη γίνει κι έτσι να δημιουργήσουν ένα νέο φάρμακο με μια πιο απλή δομή, το οποίο ευελπιστούν πως θα είναι κατάλληλο για τη θεραπεία περισσότερων μορφών καρκίνου. Ο καθηγητής προσθέτει «Είμαι αισιόδοξος! Είναι το όνειρο της ζωής και της επιστημονικής καριέρας μου. Η έρευνα είναι σε καλό δρόμο και ελπίζω σχετικά σύντομα να πετύχουμε.»

This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση