Η βιταμίνη D ανεβάζει τους δείκτες επιβίωσης για τον καρκίνο του μαστού

Οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού που δεν παρουσιάζουν έλλειψη βιταμίνης D έχουν διπλάσιες πιθανότητες να νικήσουν τη μάχη με τη νόσο, δηλώνουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο UCSD της Καλιφόρνια.

Παλαιότερες μελέτες είχαν υποδείξει ότι η έλλειψη βιταμίνης D συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού πριν την εμμηνόπαυση. Έτσι, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν κατά πόσο τα υψηλά επίπεδα της βιταμίνης συμβάλλουν στην επέκταση του προσδόκιμου ζωής των ασθενών.

Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε συστηματική ανάλυση πέντε μελετών που περιελάμβαναν συνολικά 4.443 ασθενείς.

Τα υποπροϊόντα της βιταμίνης D βοηθούν στην επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων, καθώς ενεργοποιούν μια πρωτεΐνη που εμποδίζει την καταστροφική εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Έτσι, η βιταμίνη προλαμβάνει την ανάπτυξη του όγκου και οι ασθενείς με υψηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους παρουσιάζουν υψηλότερους δείκτες επιβίωσης.

Οι ερευνητές ζητούν να πραγματοποιηθούν περαιτέρω μελέτες ώστε να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά τους, όμως σε κάθε περίπτωση προτρέπουν τους γιατρούς να χορηγούν συμπλήρωμα βιταμίνης D στις ασθενείς με καρκίνο του μαστού.

Πηγή: www.onmed.gr

This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση